Co zrobić ze zużytymi oponami, wysłużonymi meblami albo gruzem po domowym remoncie? Najlepiej oddać do Punktów Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych. Wraz z początkiem marca MPO uruchomiło dwa takie punkty. W trakcie pierwszego miesiąca funkcjonowania PSZOK-ów warszawiacy dostarczyli do nich ponad 50 ton odpadów. Publikujemy najważniejsze zasady i wskazówki dla mieszkańców, którzy planują skorzystać z punktów.
Do PSZOK-ów przy ul. Tatarskiej 2/4 oraz ul. Kampinoskiej 1 każdy mieszkaniec może bezpłatnie dostarczyć odpady kłopotliwe oraz nietypowe. Oba punkty są otwarte od poniedziałku do piątku w godz. 11:00 – 19:00 oraz w soboty w godz. 09:00 – 17:00. Na miejscu mieszkańcy znajdą kilkanaście kontenerów przeznaczonych na różne typy odpadów, a pracownicy MPO pomogą we wskazaniu tych właściwych.
Warto wiedzieć przed wizytą
PSZOK-i przyjmują całą listę kategorii odpadów. Można ją znaleźć na miejskiej stronie warszawa19115. To m.in. pojemniki po aerozolach, gaśnice, lustra, rozpuszczalniki, detergenty, drewno czy akumulatory. Punkty przyjmują wyłącznie odpady komunalne, wytworzone w gospodarstwach domowych. Nie można tam zostawić np. styropianu budowalnego czy materiałów z azbestu. Punkty są tak zorganizowane, żeby odpady można było przywozić samochodem lub autem z lekką przyczepką. Odpady wymagające opakowań powinny znajdować się w szczelnych pakunkach, posiadających oryginalną etykietę, co ułatwi pracownikom właściwą identyfikację. Za rozładunek odpadów do właściwych kontenerów odpowiada mieszkaniec, który je przywiózł.
Regulamin określa również limity przywożonych odpadów. Zgodnie z nimi jednego dnia dopuszcza się dostarczenie do punktu 4 zużytych opon, maksymalnie 150 kg odpadów wielkogabarytowych oraz do 200 kg odpadów budowlanych i rozbiórkowych.
- Pierwszy miesiąc to czas rozruchu i szlifowania sprawnej organizacji. Na bieżąco obserwujemy zainteresowanie naszymi punktami i wyciągamy wnioski tak, aby działały zgodnie z oczekiwaniami warszawiaków. Spodziewamy się, że w kolejnych miesiącach będzie nas odwiedzać coraz więcej mieszkańców - mówi Dariusz Wachnicki, dyrektor Działu Odbioru Odpadów MPO Warszawa.
Pierwszy miesiąc PSZOK-ów
PSZOK-i MPO zostały uruchomione 1 marca. W ciągu miesiąca mieszkańcy dostarczyli do obu punktów 54 tony odpadów komunalnych. Ponad jedną trzecią tej wartości stanowią gruz oraz beton. Na kolejnych miejscach plasują się zużyte opony, odpady wielkogabarytowe i drewniane. W marcu PSZOK-i przy ul. Tatarskiej i ul. Kampinoskiej odnotowały blisko 1200 przyjazdów mieszkańców.
Święta Wielkanocne
W okresie zbliżających się Świąt Wielkanocnych godziny otwarcia Punktów Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych na Woli i Bielanach będą zmodyfikowane. Oba punkty będą zamknięte 8 kwietnia (sobota) oraz 10 kwietnia (poniedziałek).
(fot. pixabay)
Nadchodzi wiosna, a warunki coraz bardziej sprzyjają relaksowi na świeżym powietrzu - także na działkach i w przydomowych ogródkach. Jednak aktywne funkcjonowanie na łonie przyrody wiąże się z wytwarzaniem różnych, czasem kłopotliwych, odpadów. Jak prawidłowo postępować ze wszystkimi efektami ubocznym prac ogrodowych albo rodzinnego grillowania?
Grillowanie to jedna z najpopularniejszych form wiosennej i letniej rekreacji w Polsce. Co jednak należy zrobić z pozostałymi po tego typu zabawie odpadami? Nadpalona aluminiowa tacka powinna zostać wyrzucona do czarnego pojemnika na odpady zmieszane, ponieważ nie nadaje się już do odzysku surowca. Podobnie należy postąpić z jednorazowymi grillami, a także z brudnymi talerzami czy tackami papierowymi. Papier przeznaczony do odzysku musi być bowiem czysty i suchy. Z kolei jednorazowe talerzyki, kubeczki czy pojemniki wykonane z plastiku bądź styropianu należy wyrzucić do żółtego kontenera na metale i tworzywa sztuczne. Tak samo postąpimy z jednorazowymi, plastikowymi sztućcami. Dla dobra środowiska warto już na starcie ograniczyć korzystanie z tego typu jednorazowych naczyń.
Niektóre odpady sprawiają więcej trudności, jeśli chodzi o właściwą klasyfikację pojemnika. Warto tu chociażby wymienić papierowe kubki do napojów. Należy je wyrzucać do pojemników na odpady zmieszane, a nie do tych na papier. Dlaczego? Takie kubki są wodoodporne, a to oznacza, że papier jest w ich przypadku połączony z polietylenem, który trudno rozdzielić. Poza tym resztki napoju mogłyby pobrudzić czysty papier w koszu. Najbardziej ekologicznie jest więc zamawiać napoje do własnych naczyń – np. do coraz popularniejszych wielorazowych kubków termicznych. Innymi kłopotliwymi odpadami są papierowe tacki do żywności – nawet te czyste. One także bywają, najczęściej z jednej strony, pokryte folią i nie nadają się do wyrzucenia do pojemnika na papier. Warto też wspomnieć o biodegradowalnych, jednorazowych sztućcach – pomimo nazwy nie należy ich wyrzucać do brązowego kontenera na odpady bio, tylko do pojemnika na odpady zmieszane.
Więcej informacji na temat prawidłowej segregacji odpadów można znaleźć TUTAJ.
Część 2 wkrótce.
(materiał archiwalny, po raz pierwszy opublikowany na stronie 11.06.2021 roku)